Stoian G. Bogdan (SGB) a lansat TORRENT (HERG BENET, 2011)


Se ştie despre mine că am abilităţi pe care majoritatea oamenilor le găsesc de domeniul fantasticului. Una dintre ele este aptitudinea de-a umbla prin timp, prin spaţiu şi prin vise. Este posibil să mă fi văzut undeva, pe o stradă, într-un vis sau într-o altă viaţă… Dar e la fel de posibil să mă fi uitat. Am citit manuscrisul acestui volum în una dintre plimbările mele în viitor, și pentru că mi-a plăcut foarte mult, l-am memorat. Autorul, un poet care-și spunea SuperStrălucitorul, dat fiind că l-am publicat eu înainte ca el să-l fi scris, nu va mai exista.

Uite-l !

Cu această promițătoare notă a cititorului îşi începe Stoian G. Bogdan – cunoscut mai ales ca SGB – cea de-a treia carte, superPoemul TORRENT, publicat în 2011 la Editura Herg Benet.

TORRENT este un poem cu acțiune, mult umor și filosofie. Totul în versuri, într-un limbaj care ajunge direct în mintea și inima cititorului și rămâne acolo pentru mult timp. SGB rupe barierele dintre liric și epic, dintre seriozitate și joc, dintre sentimentalism și cinism. Un poem așa cum n-a mai fost scris altul. Dur, autentic, blând și jucăuș. TORRENT te învață, în final, că libertatea este singurul lucru care contează cu adevărat pentru tine, pentru noi toţi.

Iată ce spune SGB despre SGB:

“SGB a trecut literatura prin distileriile lui şi a creat un drog de vorbe cu efect subliminal care, întâmplător, revoluţionează literatura. TORRENT nu e numai un drog ci şi o epopee, un superpoem, un roman, un scenariu, un vis şi-aşa mai departe…”

“SGB și-a radicalizat în TORRENT experiența de limbaj din Chipurile. Acolo mai strângea de gât câte-o formulă și propunea o alta, mai vie, mai viscerală și mai violentă. Aici, în TORRENT-ul dezinhibat până la virgulă și punct, și-a adunat personajele care lui îi plac cel mai mult, și anume junkiștii puri ca lacrima, puși pe o joacă de-a distrugerea vieții și a morții, cu convingerea că ei cunosc mai bine, eventual altfel, viața și moartea, marginalii gata erotizați și drogați, „de la mama lor”, inteligenți, iconoclaști, ratați, și i-a pus pe toți să vorbească în spațiul care se numește… SGB, adică în propriul său creier.
Personajele respective „citesc și uită toate cuvintele” deoarece semnele de-acum sunt linse parcă la propriu, așa cum „aș linge luna și stelele de pe cer”.

Plăcerea de a scrie a lui SGB este teribilă și imensă.” (Angela Marinescu)

“În chimie, radicalii liberi sunt identificaţi, recunoscuţi, studiaţi cu o anumită îngrijorare. În literatura română, radicalii încă nu sunt chiar liberi, dar circulă cu tot mai puţine inhibiţii prin spaţiul privat al nefericirii colective.
Un radical născut să fie liber şi care chiar se comportă aşa este Stoian G. Bogdan.

Acest TORRENT mi-a produs numeroase furnicături pe şira spinării. Este o carte de poezie numai bună de povestit.” (Ioan Es. Pop)

O primă recenzie a superPoemului TORRENT poate fi citită aici:http://revistacultura.ro/nou/2011/06/sgb-all-inclusive/

Prima lansare a cărții a avut loc în cadrul Târgului Bookfest 2011. Puteți viziona o filmare din cadrul evenimentului aici: http://fdl.ro/lansare-%E2%80%9Etorrent%E2%80%9D-stoian-g-bogdan-bookfest-2011-video/

Stoian G. Bogdan a debutat cu volumul de poezii “Chipurile”, apărut la Cartea Românească, distins cu mai multe premii, printre care și Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Mihai Eminescu, Premiul Revistei România literară, Premiul Iustin Panța și Premiul Revistei TIUK!. A publicat și romanul “Nu-știu-câte-zile”, în 2010, la Editura Trei.

Superpoem-ul “TORRENT” este deja în librării. Un preview al cărţii şi comenzi online la preț promoțional aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/?category=4&product_id=20

sursa: www.morgothya.ro

Advertisements

Leave a comment

Filed under anunţuri din zona literaturii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s