Cupola muzicală a cărţii (VIII)


Anathema e acea trupă pe care dacă ai început să o asculţi nu poţi să mai renunţi la ea. Este un drog permis, o metaforă aproape perfectă. Vă redau o recenzie a celui mai recent album, scrisă acum ceva timp.

Titlul albumului provine conform unor surse externe din numele unui cântec al soldaţilor folosit în primul război mondial. Personal, We’re here because we’re hereîmi sugerează o incluziune a unei lumi în aceeaşi lume, fără ca cele două versiuni ale acelei lumi să se plieze perfect, de aici luând naştere muzica, şi chiar arta în general.

Producătorul şi acestui album este Steven Wilson, chitaristul trupei britanice Porcupine Tree. Albumul este foarte bine structurat, trebuie ascultat cap-coadă pentru a fi perceput la adevăratul său potenţial. Lumea Anathema în 2010 durează şaizeci de minute şi conţine zece piese bune şi foarte bune.

Thin Air este un fel de ars poetica pentru acest album, pentru că această melodie defineşte liniile după care este construit întreg jocul de lego Anathema 2010. Zone clean învecinate cu explozii de riff-uri, care vin în mod natural dau o imagine de ansamblu privind We’re Here Because We’re Here.

Summernight Horizons este prima piesă de pe album în care Lee Douglas, deja membră cu drepturi depline în trupă îşi lasă amprenta. Este o piesă aproape heavy, amintind de Alternative 4 (1998).

Dreaming Light, balada prin excelenţă a acestui album, este o piesă melancolică, amintind puţin de Are You There de pe albumul A Natural Disaster (2003). Pianul lui Vincent Cavanagh conduce magistral linia melodică.

Îmbinarea între vocea lui Vincent Cavanagh şi vocea solistei Lee Douglas produce un sunet ce ţine de ludic în piesa Everything, joc arbitrat de un pian cu accente psihedelice. Finalul cântecului îi aparţine lui Danny Cavanagh prin câteva armonii de ating coarda sensibilă a ascultătorului de Anathema.

Angels Walk Among Us este piesa pe care trupa a promovat-o încă din 2007 şi pe care am avut plăcerea de o asculta şi anul trecut la spectacolul de la Sala Palatului. Este hit-ul prin excelenţă al acestui album, iar Lee Douglas este tot mai prezentă. Cu siguranţă că această piesă va fi comparată cu One Last Goodbye (Judgement, 1999). Din punctul meu de vedere, Angels Walk Among Us va avea un drum propriu.

Presence este puntea de trecere între simplitate şi complexitate.

A Simple Mistake este temelia acestui album, o piesă care deschide noi orizonturi anathemice. Prospectarea unor zone noi, neexplorate este atuul pe care mizează după şapte ani de absenţă discografică Vincent & co., neconsiderând Hindsight decât un album acustic, un mod de a se încălzi pentru actualul We’re Here Because We’re Here.

Get Off Get Out apropie din nou muzica Anathema de Pink Floyd şi Porcupine Tree. Cu cât ne apropiem de final, albumul începe să capete greutate.

Universal este în întregime o piesă pinkfloydiană, o melodie ecou amintind obsesiv de superbele albume din anii ’70, Atom Heart Mother (1970) sau Dark Side of the Moon (1973).

Hindsight reprezintă bilanţul acestui disc, o adunare a sentimentelor, ideilor, un mod de a percepe muzica şi în anul 2010. Este o piesă instrumentală care canalizează forţa creativă a întregului album, întreruptă pe alocuri de câteva pasaje lirice, recitative.

Per ansamblu, We’re here because we’re here este un album excelent, o treaptă în evoluţia britanicilor, un alt album marca Steven Wilson.

PS: Amprenta asupra poeziei mele a lăsat-o în cartea mea, Rock în Praga, piesa Fragile Dreams.

 

Advertisements

4 Comments

Filed under muzica din carte

4 responses to “Cupola muzicală a cărţii (VIII)

  1. “Today I introduced myself,
    To my own feelings,
    In silent agony, after all these years,
    They spoke to me… after all these years”
    bună alegere, zău 🙂

  2. Ce e mai bun decat cititul unei carti si sa-ti lasi imaginatia sa “regizeze” scenele, imaginile? si apoi cititul unui ziar pe zi sau “cantitatea” echivalenta de citit reduce posibilitatea de a face mai tarziu boala Alzheimer cu 30% 😛 asa ca… 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s