Tăticul lui H. Murakami


Titlu: Amurg

Autor: Osamu Dazai

Editura: Polirom

Anul apariției: 2008, ediția originală 1947

Număr de pagini: 212

Preț estimativ: 10 lei

Traducător:  Angela Hondru

 

Se întâmplă un fenomen ireversibil între mine, ca cititor și literatura japoneză de secol XX. Chimia lucrează intens pe această cale. Chiar pe coperta I a romanului lui Osamu Dazai apare o informație foarte prețioasă publicată în The Guardian: Osamu Dazai este profesorul la a cărei școală s-a format Haruki Murakami. Informația este cu atât mai prețioasă, cu cât zilele acestea, Haruki Murakami este anunțat pe lista favoriților la Nobel.

Amurg este un roman scris la persoana I, având un narator feminin, în persoana lui Kazuko, o femeie de 29 de ani, provenită dintr-o familie aristocratică. Deși un roman biografist, acesta este unul în care blândețea peniței pune în umbră ororile războiului, consumul de droguri și adulterele din lumea artiștilor.

După cel de-al doilea război mondial, societatea japoneză face tranziția de la monarhie spre capitalism, idee care ucide până și dorința unei revoluții.: Revoluția și dragostea sunt cele mai grozave și mai plăcute lucruri din lum, fapt de care ne-am dat seama  după ce am gustat din strugurii acri ai minciunii pe care ni i-au oferit bătrânii înțelepți.

Totuși, apare regretul dispariției ultimului mohican, al ultimului bastion aristocratic în viziunea naratoarei: Am considerat că mama este ultima dintre cei care-și sfârșesc viața frumos, dar trist, fără să lupte cu nimeni, fără să urască sau să trădeze pe cineva. De-acum înainte, astfel de oameni nu mai aveau ce căuta pe lume. Cei care mor sunt frumoși.

Revoluția capătă un simbol neașteptat, creionând practic cele mai frumoase pagini ale romanului. Pierderea mamei, răpusă de boală, pierderea fratelui, care s-a sinucis, indiferența bărbatului pe care îl iubește, toate acestea sunt salvate de apariția unui copil născut doar din dragostea lui Kazuko și de un gând insolit: Pentru mine, înfăptuirea proprie revoluții înseamnă să dau naștere copilului conceput cu bărbatul pe care-l iubesc și să-mi cresc apoi copilul cum se cuvine. (…) Îmi doresc mult ca soția ta să-mi țină copilul în brațe măcar o dată.

Advertisements

Leave a comment

Filed under recenzii de carte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s