În căutarea oii fantastice: părere de cititor (I)


Titlu: În căutarea oii fastastice
Autor: haruki Murakami
Editura: Polirom
Preț estimativ: 16 lei

Haruki Murakami nu este singurul autoir japonez de top al momentului. Putem totuși spune, folosind o expresie uzitată că Haruki reprezintă perla coroanei literaturii nipone contemporane. Fiind un autor care îmbină până la cele mai fine mecanisme realul cu fantasticul, sacrul cu profanul, este foarte greu să mă poziționez din perspectiva unui cititor neimplicat sau obiectiv.

În căutarea oii fantastice trebuie privită ca o metaforă a anxietății omului secolului al XX-lea în fața necunoscutului, insolitului. Oaia lui Murakami preia din atributele vacii indiene doar la nivel superficial, devenind pe de o parte un animal sfânt, dar și un subiect TABU. Prin primele 100 de pagini am nvigat anevoios, datorită coborârii textului parcă prea adânc în cotidianul imediat al anilor 1970-1980. Totuși am dat peste un pasaj savuros, o odă adusă anatomiei umane dintr-o perspectivă nouă, cel puțin pentru mine. Subit, urechea devine centrul universului erotic și sexual.

De fapt, motivul pentru care n-am aruncat fotografia în fundul vreunui sertar a fost că, într-un anumit sens, urechile respective mă fermecau. Erau niște urechi de vis, urechi în toată puterea cuvântului. Niciodată imaginea mărită a vreunei alte părți anatomice (inclusiv a organelor genitale) nu avusese asupra mea un asemenea efect

Pe lângă acest surprinzător fetiș, Haruki Murakami controlează și zone de silogism, în care creionează o serie de reflexii prin personajele sale.

Onestitatea și adevărul sunt ca propa și pupa unui vapor. la început își face apariția onestitatea, al sfârșit adevărul. Intervalul dintre ele este direct proporțional cu dimensiunile vaporului.

VA URMA săptămâna viitoare

21. noiembrie 2011

 

Advertisements

3 Comments

Filed under recenzii de carte

3 responses to “În căutarea oii fantastice: părere de cititor (I)

 1. scorchfield

  nimic de oița noastră, de Miorița, de căutare, de asasinat, de ancestralul unei frustrări proprii celui ce-și caută e fapt destinul?
  dau acest link doar din dorința de-a a înțelege de ce oița noastră este mai tare decât Dolly:
  http://scorchfield.blogspot.com/2011/11/marele-vanator-micul-animal.html

 2. m-ai facut curioasa…nu am citit nimic de acest autor

 3. @scorchfield: nu stiu daca doar faptul ca miorita e oaie o pune in legatura cu oaia lui murakami. nu cunosc prea bine problemele ce tin de mitologie si etnologie, eu am citit ca devorator de literatura si atat…asteapta si partea a doua a parerii de cititor

  Andrei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s