Mişcări interesante în zona literară bucureşteană


Săptămâna asta avem două evenimente ce mi-au atras atenţia. Cronologic, luni avem cenaclul Facultăţii de Litere într-o formă, hai să o numim, externalizată. Prima ediţie va avea loc mâine în Club A şi îi va avea invitaţi pe poetul Adrian Diniş şi pe Filip Dogaru. Din comunicat reiese că ambii vor citi proză, să vedem ce va fi.

Comunicat:

Atelierele Vorba Vine vă invită, luni 27 februarie, de la ora 18.00, în Club A, de pe strada Blănari din București la ediția de deschidere. În această primă ediție oficială de (re)deschidere vor citi proză Adrian Diniș şi Filip Dogaru. Invitatul ediției va fi criticul Răzvan Voncu, iar moderatorul din umbră, Cosmin Ciotloș. (sursa: http://www.facebook.com/events/337951239579856/) Luni, ora 18:00, Club A

Pe de altă parte, revine Institutul Blecher. Ediţia 51. Sub o nouă formă într-un fel, îmbinând literatura cu muzica. Avem şi o co-prezentatoare, pe Corina Bernic, cunoscută pentru traducerea romanului Omul este un mare fazan pe lume al Hertei Muller, dar şi pentru volumul de poeme Casa Scărilor. La această ediţie vor citi Dan Coman, un poet formidabil din punctul meu de vedere şi Ada Milea, cunoscuta cantautoare. De asemenea, îl vom avea şi pe unul dintre membrii trupei Fără Zahăr printre noi, Bobo Burlăcianu. Club Control, Miercuri, 19:30.

Comunicat:

Institutul Blecher vă invită miercuri, 29 februarie 2012, de la ora 19.30, în Club Control, str. Academiei nr. 19 (Pasajul Victoriei), la INSULELE FERICIȚILOR. Muzică și poezie cu Ada Milea, Bobo și Dan Coman.

Invitatul invizibil: Gellu Naum

Un eveniment moderat de Claudiu Komartin și Corina Bernic

Intrare: 10 RON (Soft Drink inclus)

Dan Coman (n. 1975, Gersa, jud. Bistrița-Năsăud) este unul dintre cei mai cunoscuți poeți români din ultimul deceniu. A debutat cu “Anul cârtiței galbene” (2003), pentru care a primit Premiul Național “Mihai Eminescu”. Au urmat “Ghinga” (2005), antologia “d great coman” (2007), “Dicționarul Mara” (2009) și romanul “Irezistibil” (2010). În curând îi va apărea la Cartea Românească poemul în proză “Parohia”. În 2011 a coeditat “Compania poeților tineri în 100 de titluri alese de Dan Coman și Petru Romoșan”, cuprinzându-i pe câțiva dintre cei mai valoroși poeți de după 2000. 

Ada Milea (n. 1975, Tg. Mureș) este o actriță și cântăreață cunoscută pentru inventivitatea și prospețimea cu care a reinventat genul muzicii folk începând cu a doua parte a anilor ‘90. A jucat în spectacole regizate de importanți regizori contemporani și a înregistrat 11 albume, printre cele mai cunoscute numărându-se “Republica Mioritică România” (1999), “Absurdistan” (2003), “Apolodor” (2003), “Quijote” (2004), cu varianta în limba engleză “Quixote” (2006), “Nasul” (2007) și “The Island” (împreună cu Alexander Balanescu, 2011). 

Bobo Burlăcianu (n. 1979, Dorohoi, jud. Botoșani) este un interpret, actor și compozitor cunoscut pentru activitatea sa în trupa “Fără Zahăr” și pentru colaborările cu Ada Milea în spectacolele-concert “Quijote”, “Nasul” și “Insula”. A compus coloana sonoră pentru mai multe piese de teatru contemporan. A publicat, împreună cu colegul său de trupă Bobi, volumul de texte publicistice “Voi n-ați întrebat, Fără Zahăr vă răspunde” (2006), publicate inițial în săptămânalul Suplimentul de cultură.

Dacă mai adăugăm şi elementele de la Librăria Bastilia, putem spune că peisajul literar bucureştean e din nou cromatic. Şi culoarea lui mă încântă.

Advertisements

Leave a comment

Filed under anunţuri din zona literaturii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s