Și dacă e adevărat…


TitluȘi dacă e adevărat
AutorMarc Levy
EdituraTrei
Anul apariției: 2011 (ediția originală 2000)
Număr de pagini: 227
Peț estimativ: 14 lei (cu Gazeta Sporturilor)
Traducător: Vasile Zincenco

Spunem și dacă este adevărat despre lucruri în care nu avem mare încredere că ar fi reale. Bineînțeles că tonul face muzica, dar cuvântul cheie în această ecuație îl reprezintă credința. De aici pornește și scriitorul francez Marc Levy, care construiește chiar el un scenariu de film hollywoodian, film care a și fost realizat după această carte la vreo cinci ani de la apariție. Nu degeaba este cel mai bine vândut autor francez din toate timpurile.

Pe scurt, cartea ne vorbește despre posibilitatea de a crede în minuni, de a crede că după un accident, Lauren, medic intern, aflată în comă poate exista ca o fantomă (nu știu dacă e cel mai potrivit termen) în dulapul unui arhitect. El e singurul care o poate vedea, iar pentru aceasta ajunge să fie considerat caz de psihiatrie de către asociatul său, care nu înghite de la început povestea. Omul își riscă reputația, cariera și statusul social pentru că iubește această fantomă.

Condimentele acestui film sunt: întâlnirile amoroase dintre Arthur (arhitectul) și Lauren, răpirea trupului acesteia printr-un scenariu bine orchestrat, povestea copliăriei lui Arthur, dar și momentul în care Lauren se trezește din comă (coincide cu finalul, pe care nu-l dezvălui).

Practic, tema acestui roman o reprezintă ideea că sufletul primează în fața trupului  în aproape în orice context. O carte excelentă pentru momentele moarte din timpul zilei, călătoriile cu tramvaiul și metroul.

În final, un citat puternic-emoționant: O mamă care moare e ca o bibliotecă care arde.

Pe lângă cele de mai sus, din cartea aceasta am rămas și cu un compozitor american din secolul XX, Samuel Barber. Dovada, mai jos.

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under recenzii de carte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s